Sådan virker en varmepumpe

GRØNT OG GODT FOR MILJØET

Opvarmning med fyr er ikke blot skidt for miljøet, det er også en tung post på husholdningsbudgettet. Ofte en af de største udgifter til boligen, både i almindeligt forbrug med svingende priser og vedligeholdelse med dyre reparationer.

Men det er langtfra alle husstande, der bare kan fyre fyret og i stedet koble sig på et fjernvarme- eller naturgasnet. Slet ikke i landdistrikterne.

I stedet for at få opvarmning til hjemmet produceret og leveret af et fjernvarmeværk kan det til gengæld ske helt enkelt og lokalt på din egen matrikel med en varmepumpe, som i stedet for fyret kobles til husets eksisterende vand- og varmesystem.

FyrFyrets luft til vand-varmepumpe er ikke blot en nem erstatning for dit fyr – det er grøn varme til en billigere pris.

Opvarmningen med en luft til vand-varmepumpe skabes af ’den rene luft’, og dermed er det ikke blot en grønnere løsning, fordi luft er en vedvarende energikilde – det er også meget billigere, da processen kun kræver en brøkdel strøm.

For at du fx kan få 5 kilowatt-timer (kWh) til opvarmning af hus og vand, skal varmepumpen kun bruge 1 kilowatt-time i strøm. Varmekapaciteten til de resterende 4 kilowatt-timer skaber varmepumpen i bogstaveligste forstand fra den rene, blå luft.

Og nøjagtig ligesom et solcelleanlæg virker, hvad enten det er strålende solskin eller gråt regnvejr, så fungerer en luft til vand-varmepumpe, uanset om det er en hed, vindstille sommerdag eller en stormende, iskold vinternat.

VARM FAMILIEN MED REN LUFT FRA EN VARMEPUMPE

Sådan virker oliefyr og varmepumpe

ENERGI UD AF DET BLÅ

Har du et fyr og er vant til at købe olie eller gas, får du faktisk mindre effekt (mindre varmekapacitet), end du reelt betaler for. Med miljøvenlig varme i form af en luft til vand-varmepumpe får du derimod en stor del af opvarmningen – både af hus og vand – nærmest forærende.

Ren win-win med vind

I olie- og gasfyr er der et svind, som betyder en lavere udgangseffekt end indgangseffekt. Når et fyr tilføres 1 kW olie eller gas som energi, leverer det således blot 0,9 kW i opvarmningskapacitet. Det regnestykke er meget mere favorabelt, meget mere økonomisk sundt, når det gælder en varmepumpe.

Der er intet svind med en varmepumpe. Her er udgangseffekten præcis den samme som indgangseffekten. Men 80 % af det, der skal ’ind’ – tilføres – er ganske gratis. Det er nemlig ’den rene luft’ udefra, som varmepumpen suger ind drevet af strøm. For at levere varmekapacitet på 1 kW skal varmepumpen kun bruge ca. 0,2 kW fra strøm. De resterende ca. 0,8 kW kommer så at sige ud af det blå!

Brusebad
Mor, far og datter flyver med drage

VARMEPUMPE PÅ ABONNEMENT
ER NEMT OG BEKVEMT

En luft til vand-varmepumpe passer til husstande, der opvarmes med et vandbaseret system. Det vil sige med radiatorer og/eller gulvvarme, der opvarmes ved hjælp af vand. Når fyret fyres, kobles varmepumpen på det eksisterende system i huset.

Derfor kan en luft til vand-varmepumpe også opvarme det varme vand og således dække hele husstandens opvarmningsbehov. Dette er ikke tilfældet med en luft til luft-varmepumpe, selv om de to pumper i princippet ellers er meget lig hinanden.